Baština Vojvodine – razvojni lokaliteti

Završen je projekat „Baština Vojvodine – razvojni lokaliteti“ u kome je obuhvaćeno 8 gradova u kojima se na različite načine brine o kulturnom nasleđu. Radi se o nepokretnom nasleđu u Vršcu (Vršačka kula, obnova i revitalizacija), Kikindi (Vajarski simpozijum TERRA i Mamut Kika), Pančevu (industrijska baština), Subotici (grad secesije), Baču (Vekovi Bača) i Sremskoj Mitrovici (Carska palata), kao i pokretnom nasleđu u Novom Sadu (Galerija Matice srpske) i Bačkoj Topoli (naivni slikar Nađapati Kukac Peter). Na CD-u se nalaze intervjui, opisi projekata i autentične fotografije.

Posted: September 10th, 2012
Categories: Uncategorized
Tags:
Comments: No Comments.

Suburbium in Skoplje

Učesnici treninga za pisanje EU projekata koji je organizovala Mreža za nasleđe jugoistočne Evrope (SEE Heritage Network) održanog u Skoplju od 8 – 11 juna 2012. Izuzetno koristan trening uz upoznavanje onih koji se bave baštinom u regionu. Dobar model za prevazilaženje međusobnog nerazumevanja koje vekovima postoji na Balkanu.

Posted: June 13th, 2012
Categories: Uncategorized
Tags:
Comments: No Comments.

Kaća Lazukić Ljubinković: Fotografije Podgrađa Petrovaradinske tvrđave

Posted: October 27th, 2011
Categories: Uncategorized
Tags:
Comments: No Comments.

Ponovo tramvaj u Novom Sadu?

Pre 100 godina u gradu su uvedeni tramvaji. Godine 1958. zamenjeni su autobusima. Sada se govori o ponovnom uvođenju tramvaja. Koliko je to moguće u promenjenom gradskom miljeu? Posetioci tribine “Virtuelna vožnja tramvajem i parnjačom Novim Sadom” smatraju da je tramvaj potreba savremenog grada koji ima oko 300.000 stanovnika.

Posted: October 12th, 2011
Categories: Uncategorized
Tags:
Comments: No Comments.

Mreža zaboravljenih gradova / Forgotten Towns Network

Gornji i Donji grad, Petrovaradinska tvrđava na obali Dunava iz 18. veka, koja pripada grupi „tvrđava zvezda“, jedinstvena je celina u Evropi. Donji grad je Zaboravljeni grad, koji je izgubio sadržaj iako u njemu živi 1.000 stanovnika. Nekada je bio centar trgovine, društvenih događaja, elitno naselje. Tražimo Zaboravljene gradove u regionu jugoistične Evrope. Mogu li se probuditi Zaboravljeni gradovi? Kako ih probuditi?

The Upper and Lower Town of Petrovaradin Fortress from 18th century, on the Danube, is one of the ”star fortress”, and it is unique in whole Europe. Lower Town is a Forgotten city, which has lost its contents, even though 1,000 people live there. It used to be a center of trade, social events and an elite resort. We are searching for Forgotten towns in the region of Southeast Europe. Can we wake up Forgotten cities? How to awaken them?

Posted: July 29th, 2011
Categories: Aktivnosti
Tags:
Comments: No Comments.